maanantai 23. elokuuta 2010

Kesän aikaansaannoksia

Helteet alkaa loppumaan, niin lienee aika päivittää missä projektissa mennään. Hirrenveiston venymisen takia ei kesällä sitten ollutkaan kauhea kiire sokkelin tekemisen kanssa, ja se saatiinkiin varsin hyvin kasaan ilman kovin pitkiä työpäiviä. Tällä hetkellä kaikki on valmiina odottamassa hirsikehikon saapumista.

Edellisen päivityksen jälkeen teimme faijan kanssa Vuohijärven kylältä haettuja muotteja apuna käyttäen betonianturan valumuotit. Annikan kanssa sitten väänneltiin muotteihin harkkoraudat. Betoni tuli Har-Be Oy:ltä Heinolasta. Ko. firmaa voi ainakin meidän kokemuksen perusteella suositella lämpimästi, koko homma toimi kuin junan vessa: Soittelin heille heti maanantaina muottien teon jälkeen ja tarkoitus oli ottaa betoniauto paikalle keskiviikkona. Tiistaiaamuna, kun näytti, että keskiviikkona saattaa sataa, soittelin heille heti aamukahdeksalta ja homma saatiinkin hoidettua niin, että kahdelta iltapäivällä olikin jo betoni muoteissa kuivumassa. Tässä vaiheessa oli myös hanslankari Esa ilmestynyt paikalle.

Betonin valu. Homma hoitui varsin näppärästi pitkäpuomisella autolla, ja lapparimiehet saivat keskittyä ammattitautinsa (rintalastan sisäänpainuma) kehittelyyn.

Betonin kuivuttua muutaman päivän purettiin muotit ja alettiin miettiä, miten noin 330kg/kappale painavat kymmenen sokkelikiveä saataisiin paikalleen. Kivet oli tilattu Kouvolasta Kymen Kivikeskukselta, ja ne ovat kuution mallisia, joka kantin ollessa n. 50 cm pitkä. Kaksi sivua on sahattu sirkkelillä tasamittaan, jotta ne olisi helpompi asettaa betonivalun päälle oikeaan korkoon.

Onneksi faija on tottunut työssään painavienkin taakkojen siirtoon ja niinpä loppujen lopuksi keksittiinkin varsin näppärä tapa kivien liikutteluun. Kivet vedettiin aluksi taljan avulla peräkärryn päälle, peruutettiin autolla suurinpiirtein oikeaan paikkaan, ja vedettiin taljalla alas anturan päälle. Auttamassa oli faijan lisäksi lankomies Jusa. Kaikki apu olikin tässä hommassa kyllä tarpeen.

Ensimmäinen kivi asettumassa paikoilleen. Taljaa sai päivän aikana kammeta sen verran monta kertaa, että seuraavana päivänä oli kipeänä aika monta lihasta, josta ei kuvan ottohetkellä ollut vielä tietoakaan.

Kivet saatiin tällä tapaa suurinpiirtein oikeille kohdilleen. Seuraavana päivänä vielä hienosäädettiin ne tarkemmin oikeille kohdilleen. Tämä tapahtui kiinnittämällä naruilla kaksi kakkosnelosta kivien sivuille ja liikuttelemalla ne niistä vääntelemällä oikeille paikoilleen. Kun kivet olivat paikoillaan, muurattiin vielä kehikon sisäpuolelle piiloon jäävät väliseinien tuet yms. Leca-harkoista ja peiteltiin betoniantura hiekalla, jotta kivet näyttäisivät nousevan suoraan maasta.Paria kiveä jouduttiin korottamaan metalliprikoilla (ilmeisesti betonin pinta petti kiviä siirreltäessä), ja niiden alle täytyy vielä ohuella laastilla valaa lisää tavaraa.

Kivet paikoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti